Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

Slechtzienden en blinden: GEEN onbruikbare OV-chip!

Uit: Nieuwsbrief Viziris 13 december 2012 

Een dertigtal slechtzienden en blinden voerden vanochtend in alle vroegte actie op het Hilversumse busstation. Inzet was geen massale actie maar wel iedereen laten zien dat de OV-Chipkaart niet werkt als je slecht of niets ziet. Aanleiding was de door decentrale overheden en vervoerders doorgedrukte opvolger van het Viziris-abonnement voor tram, bus en metro: het Sentire ‘reisproduct’. Per 1 januari moet dit al ingaan.

 

Met het Vizirisabonnement kunnen mensen met een visuele beperking reizen voor een vast bedrag per maand. Inchecken moet maar foutief of niet uitchecken levert geen boete op. Bij het Sentire reisproduct moet er wel in- en uitgecheckt worden maar is het instap- en overstaptarief lager.

 

“Nog voor de actie begon reageerden enkele partijen met een extra verzoek tot overleg, aldus Peter Hulsen, directeur van Viziris, die de actie op touw zette. “En dat alleen al is winst!”

 

“Die OV-chip is vooral zo’n heisa,” zegt een van de slechtziende demonstranten. “Als ik incheck en ik wil zeker weten of dat goed ging moet de chauffeur van zijn plek komen om op het schermpje te kijken, want ik kan het niet zien. Dat gaat zeker niet gebeuren in een volle bus! En bij het uitchecken weet ik dan niet zeker of het piepje, voor zover die er op zit, van mij is of de passagier achter me. Thuis moet ik dan nagaan of dat allemaal goed ging. Zo nee, dan moet ik op een slecht toegankelijke websites een hele bureaucratische molen door om een paar euro terug te krijgen. Terwijl ik heus wel wat anders te doen heb op een dag!”

 

Een ander vult aan: “Laatst trof ik iemand met goede ogen die vertelde dat hij al twee keer een bekeuring had gekregen voor niet ingecheckt zijn, terwijl hij toch echt het pasje tegen het apparaat had aangehouden. Als dat dus al speelt bij iemand met goede ogen, kun je nagaan wat dat betekent als je slecht of helemaal niks meer ziet.”

 

Een aantal sites en kranten besteedden meteen al aandacht aan de actie:

 

Dichtbij.nl

http://www.dichtbij.nl//t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/2567310/blinden-protesteren-op-hilversum-cs.aspx

 

Hilversum vandaag

http://www.vandaag.nl/hilversum/nieuws/article19558583.ece/Blinden-voeren-actie-in-Hilversum

 

Gooi- en Eemlander

http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article19558583.ece/Blinden-voeren-actie-in-Hilversum?lref=sp1