Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment
Succes MI ta stimabo  1e Geleide hond is in Gilze en Rijen bij elkaar gespaard met kleine plastic dopjes: 68.000 dopjes zijn binnen!!!!!   BEDANKT !!!!!!
 
Vele bewoners uit onze gemeente zijn betrokken bij de inzamelactie voor geleide honden. We hebben enorme hoeveelheden ontvangen sinds de actie gestart is.  Op de locatie spoorlaan Zuid 45 te Rijen en Locatie Vincent van Goghstraat hangen/staan mooie reclame borden voor de inzameling van de kleine plastic dopjes van de frisdrankflesjes melkpakken etc.  Vele bewoners sparen met ons mee, o.a. Spiridon, de tennisclub, amarant, vele kinderen op school, veel kennissen en betrokken personen. Iedereen brengt zo zijn bijdrage naar ons toe in kleine zakjes worden ze over de poort gehangen, voor de deur gezet, afgegeven, met fiets tassen vol. Sommige maken er een sport van de flesjes op te ruimen die op straat liggen flesje in de vuilnisbak maar het dopje komt naar ons toe. Heel erg bedankt allemaal voor elk dopje in elke kantine op elke plaats.
Al met al kunnen wij u laten weten dat wij enorm gesponsord zijn door Coca Cola die ons een enorme hoeveelheid in een keer 68.000 dopjes heeft gedoneerd dankzij mensen die het weer in het wandelveld (Spiridon) of tennis veld hadden gehoord.

foto dopjesactie

De dames op de foto kwamen de vuilniszakken (vanuit Dongen en Oosterhout) die u achterhen ziet staan brengen in een zending.!!!!! Onze actie heeft daardoor tot nu toe voldoende gespaard voor 1 geleide hond/puppy. We hebben al vele vuilnis zakken aangeleverd voor de geleidehond maar nog nooit geteld eerlijk gezegd. Maar nu kunnen we u trots laten weten dat we de eerste hond/puppy bij elkaar gespaard hebben. GEWELDIG !
Wij willen iedereen die heeft bijgedragen aan deze 1e hond/puppy  met alle kleine en grote hoeveelheden in de vuilniszakken bedanken voor het enthousiasmeren van kennissen collega ’s en vrienden. Ook mijn ouders wil ik bedanken voor  hun support in deze voor de stichting Mi ta stimabo. 
Mocht u nog meer dopjes willen inleveren of willen weten waarom  dan kunt u dat doen bij de locatie Spoorlaan Zuid 45 en Vincent van Goghstraat 6 te Rijen. Daar vind u  een mooi reclamebord en geef het maar af of hang het aan de poort  meer info www.mitastimabo.nl of mitastimabo@planet.nl

Nogmaals ontzettend bedankt.

Het aankopen van een puppy en het opleiden tot een blindengeleidehond kost tussen de 15 000 en 20 000 euro.

Het BCG heeft als doelstelling dat de eigenaar van de hond niets hoeft te betalen. De hond wordt vaak voor een deel gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en het saldo wordt aangezuiverd door de opbrengst van de dopjesactie en allerlei activiteiten.

Vermits “Ternat dopt mee …” de dopjes zelf naar de recyclagefirma brengt en er dus geen transportkosten worden aangerekend, krijgt het BCG ongeveer € 0,20 per kg gesorteerde dopjes.

Wist je dat?
- er +/- 400 dopjes in 1kg zitten?
- er +/- 4500kg dopjes nodig zijn voor de aankoop van de puppy?
- er +/- 68 000kg dopjes nodig zijn voor een opgeleide en afgeleverde hond te financieren.

Er zijn dus massa’s dopjes nodig om een blindengeleidehond te bekostigen! Zoveel mogelijk dopjes verzamelen dus!  Op 24 april jl werd er in Ternat in Belgie een dopjes tapijt gelegd sin samenwerking met verschillende scholen. ( zodra we er informatie en foto s over hebben laten we ze u ook weer zien .

Ternat dopt mee samen met enkele enthousiaste mensen uit gilze rijen oa. bij Spiridon en particulieren die zakjes afgeven op de Vincent van goghstraat 6 te Rijen
 ... is goed van start gegaan. Blijven verzamelen: op naar de 10000 kg!
In Ternat hebben ze 24 april 2010 een dopjes tapijt gemaakt van ale verzamelde dopjes voor geleide honden. Alle plastic dopjes van pet flesjes  en frisdrankflesjes, melkpakken vla etc. komen ten voordele van het Belgisch centrum voor geleide honden in Tongeren. In samenwerking ook nu met de gemeente Ternat.
Met de opbrengst worden puppy s aangekocht “die worden opgeleid tot een zeer betrouwbare hulp voor hun zeer slechtziende of blinde baas. Het opleiden koste zeer veel geld deze dopjes doen dar zeer zeker toe, verzameld u met ons mee??
 
 

Het dopjestapijt is gelegd door scholen en verenigingen die meedoen aan de dopjesactie.
Meer informatie over de actie vindt u in de www.kimbols.be  of http://www.widowa.com/ternatdoptmee/Index.asp

- er was doorlopend animatie
- Informatieve stands over de dopjesactie, over het BCG
- Kennismaking met blindengeleidehonden en met een pleeggezin dat de jonge honden een eerste opvoeding geeft

Verhalen uit de praktijk  ,Kris en zijn blindengeleidehond Gwenny

Zondagnamiddag 22/11 16u, het veldrijden op tv is net afgelopen en we willen nog even een wandelingetje maken.. Er is wel veel wind dus lastig om de geluiden om ons heen exact waar te nemen. Maar het is droog en dat is in deze periode van het jaar ook al wat...
De trip verloopt vlekkeloos. Het begint al wel wat te schemeren maar toch besluiten we een langere tocht aan te vatten dan eerst gepland. De wind is iets gaan liggen. Aan de kerk ontmoeten we een vriendelijke dame met een puppy labrador. Heel entousiast wil ze Gwenny begroeten wat haar ook lukt. Natuurlijk wil mijn witte met haar soortgenoot spelen. Maar ze is aan het werk en dus is nu spelen verboden. Na wat kordate correcties vatten we onze tocht verder.
Heel onverwacht steken plots felle rukwinden op. We blijven rustig doorlopen, het enige waar ik me nu om kommer is het feiet dat mijn pet niet de lucht ingaat. Het begint lichtjes te regenen. Heel even maar want meteen daarna vallen er dikke druppels en begint het stilletjes aan te donderen. Wij lopen nog steeds rustig door, ondertussen zijn we de huizenrij voorbij en bevinden we ons tussen de akkers niet ver van het bos. Nu begint het pas écht te onweren, om de 30 seconden een blikseminslag, het dondergeluid dat steeds toeneemt en de regen die met bakken uit de lucht valt. De windstoten worden met de minuut sterker. Hier ergens schuilen is uitgesloten. We steken een wandeltandje bij maar het hondenweer wordt steeds erger. Tot overmaat van ramp is er op de weg enkel water en een pak modder te vinden. Ons Gwen blijft echter ijzig kalm en brengt me na een helse tocht veilig tot aan mijn huis.

dopjesactie

Van een geweldige blindengeleidehond gesproken die zijn baasje in alle omstandigheden veilig en met enige trots tot zijn bestemming brengt...

Thanks Gwenny en dikke proficiat!