Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

Persbericht geluidsdag

Luisteren in het duister

Zaterdag 9 oktober 2010

In de Bioscoop "het Ketelhuis", Westergasterrein te Amsterdam.

Een project van de Stichting Geluid in Zicht en Stichting KUBES

Welkom in het Ketelhuis!

Gaat u zitten in een comfortabele bioscoopstoel van Het Ketelhuis. Licht is bij deze voorstelling niet nodig. Er is geluid! U wordt omgeven door de kwaliteit van Dolby surround geluid.

Cabaretier en presentator Vincent Bijlo is onze gastheer en neemt ons mee op een 50 minuten durende reis door de wereld van het geluid. Wij ontmoeten de geluidskunstenaar Arno Peters.

Aan de hand van soundscapes en geluidsschilderijen, ervaren wij het verschil tussen stereo en surround. De bedenker van het “Pssst…1 minuut-concept”, Jair Stein (VPRO radio), laat u een enkele één minuten verhalen horen, met een kop en een staart. Chris Bajema (radio documentairemaker) en Vincent Bijlo zullen de vervlogen tijden van het hoorspel nieuw leven inblazen.

Maar u wordt ook verrast door een optreden van violist Koos Koopmans.

Daarna volgt de audiowandeling over het Westergasterrein, waarbij de blinde en slechtziende bezoekers onder begeleiding van studenten van de Hogeschool van Amsterdam in groepjes van drie over het terrein wandelen. Om de verhalen te horen over het verleden en andere geheimen van dit industrieel erfgoed, waar tot in de jaren ’60 gas uit kolen werd geproduceerd. De geluidskunstenares Celia Erens zal een bijzondere bijdrage leveren.

De wandeling eindigt na 20 minuten in de gashouder. We staan nu met z’n allen in het hart van de gashouder en luisteren naar de ruimte. De ruimte zal worden gevuld door een speciaal hiervoor geschreven gedicht van de Amsterdamse dichter Menno Wigman. Afsluitend luistert u naar een sopraan en een bariton in een heel speciale setting. U zult met hun duet uit Romeo en Julia behalve de schoonheid van de stemmen, ook de hoogte van de ruimte kunnen ervaren.

Na afloop is er tijd voor een drankje in de foyer van het Ketelhuis, waarbij we hopen op een levendige dialoog tussen blinden en zienden over hun geluidservaringen. De ervaren vrijwilligers van Stichting KUBES begeleiden u in het Ketelhuis gebouw (naar uw plaats, naar de koffie en naar het toilet). En u kunt zelfstandig of onder begeleiding van de KUBES vrijwilliger de mogelijkheden van het Westergasterrein leren kennen. Ga eens op zoek naar één van de luisterbanken!

Informatie over de Stichting Geluid in Zicht

De directie van het Westergasterrein heeft aan de Stichting Geluid in Zicht gevraagd een maquette te ontwikkelen om het terrein toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Dit beantwoordt aan de ambitie van de Stichting Geluid in Zicht om behalve openbare gebouwen, ook de openbare ruimte in een maquette vorm te geven, zodat met het oog op de toekomst blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden. De opgedane ervaring van de audiodag zal ons helpen bij het toegankelijk maken van overige openbare ruimten. Bij succes denken we aan een jaarlijks terugkerende Luisteren in het duister audiodag.

De Stichting Geluid in Zicht is opgericht voor de uitvoering van het maquetteproject, naar een idee van fotograaf Hannes Wallrafen, die zes jaar geleden getroffen werd door de oogziekte LOA, waarna hij zich ging toeleggen op geluidsprojecten.

Aanmeldiingsprocedure:

Er zijn voor zowel visueel gehandicapte deelnemers als hun begeleiders geen kosten aan deze excursie verbonden. De groepsgrootte is gelimiteerd tot maximaal 100 deelnemers.

Aanmelden vanaf maandag 9 augustus tot uiterlijk 17 september 2010 telefonisch/per e-mail bij het aanmeldingssecretariaat van Stichting KUBES.

Mevr. Pepie Rosbach

Telefoon 030 6953251

E-mail activiteiten@kubes.nl

Graag vermelden bij aanmelding:

- excursie 123 - Geluidsproject

- blind/slechtziend?

- komt wel/niet met eigen begeleider?

- heeft geen begeleiding van derden nodig? (op eigen risico)

- heeft wel begeleiding van derden nodig?

- reist naar afgesproken verzamelpunt; NS-Sloterdijk.

- reist zelfstandig met (eigen) vervoer (meerijden met eigen begeleider) en/of met Valys naar de Westergasfabriek?

- met of zonder blindengeleidehond?

- met of zonder rolstoel?

- indien niet bekend bij KUBES dan e-mail en/of postadresgegevens doorgeven.

Zo'n 10 dagen voor het project ontvangt u een routebeschrijving en verdere relevante informatie

Wij verheugen ons op uw komst!

Stichting Geluid in Zicht

Amstel 312a

1017 AP Amsterdam

020-6267829

geluidinzicht@upcmail.nl

Een project van de Stichting Geluid in Zicht en Stichting KUBES