Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

PINETUM BLIJDENSTEIN LEGT WANDELROUTE VOOR BLINDEN AAN.

 Bron: pinetum

De botanische tuin Pinetum Blijdenstein in Hilversum heeft al speciale routes en rondleidingen door de tuin met informatie over haar bijzondere collectie voor kinderen, scholieren en senioren.

Maar voor blinde en slechtziende burgers is de tuin niet toegankelijk. Daar gaan we wat aan doen. In samenwerking met Dhr. G. Dunker van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, afdeling Hilversum, en de geurpsycholoog Mevr. C. de Vos van ZesZintuigen wordt een route opgebouwd, waarbij veel aspecten van de coniferen en de naaldbomen uitgelegd en ervaren worden. Er zijn zo veel interessante verschillen te voelen in de vormen van de naalden en de kegels. Maar ook de structuur van de bast en de vorm van de takken is heel anders. En bovenal hebben verschillende coniferen en naaldbomen een bijzonder eigen geur en smaak. Denk maar aan de geurige dennenhars en de smaakvolle jeneverbes.

Bij speciale bomen in de collectie worden kastjes neer gezet, waarin bijzondere aspecten van de boom gevoeld, geproefd en geroken kunnen worden, met een uitleg in braille schrift. Ook de rondleiding op schrift door de tuin zal in braille beschikbaar zijn.

Het Pinetum wilt de route begin 2013 beschikbaar stellen, maar heeft nog wel meerdere sponsors nodig voor dit project. Zij kunnen contact met ons opnemen via info@pinetum.nl

 

F. August de Meijer

vicevoorzitter