Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

ARCHITECTUUR DOOR DE OGEN VAN BLINDEN

Het boek Architectuur door de ogen van blinden is een pleidooi voor meer zintuiglijke architectuur. Acht blinden en slechtzienden nemen de lezer/luisteraar mee op ontdekkingsreis door acht openbare gebouwen. Het is de eerste keer dat een boek op deze manier vorm krijgt. Het boek wordt 12 november gepresenteerd door initiatiefnemer Stichting Zilvergrijs.

Oud Hout, kapotte deurkrukken, muffe geuren. In onze visueel ingestelde maatschappij raken voelen, luisteren en ruiken op de achtergrond. Door architectuur anders, of beter gezegd níet te bekijken, hopen de samenstellers van het boek meer aspecten van gebouwen te ontdekken en de beleving van een gebouw vorm te geven. Onder de ontdekkingsreizigers bevinden zich psychotherapeut Jody van den Brink, columnist Vincent Bijlo en ex-fotograaf Hannes Wallrafen. Zij nemen respectievelijk de Catharinakerk van P. Cuypers in Eindhoven, de Amsterdamse Beurs van Berlage en De Visafslag van S. Schamhart in Scheveningen onder de loep.

Het project is een samenwerking tussen Stichting Zilvergrijs en Stichting Bartimeus. De publicatie bevat literaire portretten, audio-documentaires op cd's, essays, fotografie en een handleiding inclusief ontwerpen voor professionals. Architectuur door de ogen van blinden is te bestellen via uitgeverij De Kunst.