Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

Oogartsen tegen akkoord met Venezuela.

bron: Handicap Nieuws.
door: Carlijn de Groot.

Volgens de Vereniging Oogartsen Curaçao is de samenwerking die Curaçao is aangegaan met Venezuela om oogpatiënten gratis te laten behandelen onverstandig. De vereniging zegt dat zaterdag in een reactie op de bekendmaking van het project afgelopen woensdag.

De Curaçaose regering is blij dat Venezuela Curaçao in zijn humanitaire programma heeft opgenomen dat is opgericht door president van Venezuela Hugo Chávez. Daarbij zijn al meer dan twee miljoen Zuid-Amerikanen behandeld.

Minstens 8000 Curaçaoënaars, veelal minder vermogenden, zouden eveneens hulp voor hun oogproblemen kunnen gebruiken, zei premier Gerrit Schotte van Curaçao afgelopen woensdag.

De oogartsen hebben veel kritiek op het plan. Zo wijzen ze op medische risico's omdat de betrokken kliniek in Venezuela waar de patiënten worden behandeld 'nergens ter wereld erkend wordt als een medisch bevoegde instantie, behalve in Venezuela en Cuba'.

Ook zijn de artsen boos omdat er te weinig overleg met de lokale artsen is geweest en twijfelen ze aan het aantal van 8000 mogelijke patiënten op Curaçao. Volgens de oogartsen zijn het veelal illegalen die hiermee geholpen worden.